• Водич кроз живот
  • Baner Studenti9
  • Каријера
  • Студентске организације
  • Студентски живот
  • Студентски живот

Мобилност студената/Студије у иностранству

Мобилност студената подразумева остваривање дела студијског програма (један или више семестара) на неком страном универзитету. Мобилност може бити организована у току основних и постдипломских студија.

Предности студената који су провели део свог образовања на мобилности су вишеструке. Поред стицања бројних познанстава и упознавања култура других земаља, студенти уче страни језик, стичу нова искуства и најважније од свега, имају много веће могућности за запошљавање како у земљи, тако и у иностранству.

Прво што треба да знате је да се можете пријавити за већ постојећу шему мобилности, која је заснована на програму или пројектима који су већ у току или се пријавити сами, без покровитељства институције да вам ”чува леђа”. У складу са тим, разликују се и врсте мобилности за којима трагате. У оквиру постојећих шема мобилности, можете да одете у иностранство или као студент на размени или студент који се пријављује за стицање дипломе.

Постоје два типа мобилности за студенте: размена и целокупне студије у иностранству.

Размена студената подразумева да студенти у току својих студија на Универзитету у Новом Саду, један или више семестра проведу на страном универзитету. Значајан део академске мобилности студенти УНС-а остварују путем програма Европске комисије, Еразмус+.

Студент ФТН-а који одлази на размену све време је студент Факултета техничких наука у Новом Саду. У току размене, студент прати и полаже испите који су еквивалентни или сродни испитима које би слушао у том истом семестру да је остао на матичном универзитету. Уколико студент положи све испите унапред договорене у најважнијем документу студентске размене, уговору о учењу, тада му се положени испити признају по повратку на ФТН.

Од школске 2015/2016. године, Факултет техничких наука започиње први циклус размене студената, наставника, сарадника и административног особља у оквиру Кључне акције 1 програма Еразмус+ која се односи на повећање обима и квалитета академске мобилности. Циклус размене заснован је на финансираним међу-институционалним споразумима између Универзитета у Новом Саду и институције у Еразмус+ програмској земљи. 

Важна напомена: Студенти ФТН-а који су учествовали у кредитној мобилности програма Еразмус Мундус немају право да користе програм Еразмус+ за кредитну мобилност на истом нивоу студија.

Уколико је, међутим, студент користио Еразмус Мундус стипендију за размену на основним студијама, а сада је уписан на мастер програм УНС-а и жели да се пријави за размену на нивоу мастер студија, може да се пријави у оквиру Еразмус+ програма. Исто важи и за мобилност на мастер нивоу преко Еразмус Мундус-а, и затим нову мобилност на нивоу докторских студија преко Еразмус+ програма.

Целокупне студије у иностранству подразумевају ситуацију у којој појединац жели да постане студент Универзитета у другој држави. У овом случају, стечена диплома претходног нивоа студија је обавезни услов. То значи да се, ако сте дипломирали на Факултету техничких наука у Новом Саду, можете пријавити за мастер или докторске студије на неком од страних Универзитета. У овом случају ви нисте више студент ФТН-а него сте у потпуности студент тог страног универзитета који вам на крају издаје и диплому, за разлику од размене где диплому издаје Факултет техничких наука са додатком да сте одређени део студија провели на Универзитету у иностранству. Еразмус+ програм пружа могућност стипендирања целокупних студија у иностранству у оквиру Еразмус Мундус заједничких мастер програма.

Више о програмима мобилности можете пронаћи на страници Портала мобилности студената Факултета техничких наука:  http://mobility.ftn.uns.ac.rs/?page_id=185 

Обавештења о отварању нових ЕРАЗМУС+ позива можете пратити преко Фацебоок групе:  https://www.facebook.com/groups/MobilnostStudenataFTN/